Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016 ο Σύλλογος διοργάνωσε την ετήσια εκδήλωσή του στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη με θέμα “ Το Ιστορικό Γυμνάσιο Νικαίας της προσφυγιάς του 1922 “.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους , ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης , ο εκπρόσωπος της Ι. Μ. Νικαίας, τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου  τ. Υπουργός κ. Τάσσος Νεράντζης και βουλευτής κ. Γιάννης Τραγάκης, η βουλευτής Β΄ Πειραιά της Ένωσης Κεντρώων κα Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο τ. Βουλευτής απόφοιτος του 1ου Λυκείου Νίκαιας κ. Δημήτριος Λυντζέρης, ο τ. Δήμαρχος Νίκαιας κ. Στέλιος Μπενετάτος, ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Νίκαιας κ. Κωνσταντίνος Μηλιάκης, η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Νίκαιας κα Νίκη Αντωνιάδου, μέλη του συλλόγου και πλήθος κόσμου.

Μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου του Συλλόγου, προβλήθηκε ιστορικό ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε ο Σύλλογος, με θέμα “ Το Ιστορικό Γυμνάσιο Νικαίας της προσφυγιάς του 1922 “, στο οποίο εκτός των ιστορικών αναφορών στην Μικρασιατική καταστροφή και την ίδρυση του προσφυγικού συνοικισμού Νέας Κοκκινιάς στον Πειραιά, αναφέρθηκαν διεξοδικά και τα πρωτογενή ιστορικά στοιχεία που προσδιορίζουν την ιστορία του Ιστορικού Γυμνασίου Νικαίας, το οποίο σήμερα λειτουργεί στον ίδιο χώρο, ως δυο ανεξάρτητα σχολεία (1ο Γυμνάσιο Νίκαιας και το 1ο Γενικό Λύκειο Νίκαιας).


Βάσει αυτών των στοιχείων, το Γυμνάσιο Νικαίας ιδρύεται  το 1926 ως Δ΄ Γυμνάσιο Πειραιώς, με ενέργειες του ιεράρχου Γερβασίου Γρεβενών και στεγάζεται σε μια παράγκα που προέρχεται από τις Γερμανικές επανορθώσεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παράγκα προκατασκευασμένη από τις Γερμανικές επανορθώσεις του Α΄Π.Π.


Λόγω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης κατά την οποία καταργήθηκαν τα Ελληνικά Σχολεία και ενσωματώθηκαν στα Γυμνάσια, με συνέπεια αυτά από 4τάξια να γίνουν 6τάξια, αλλά και του  αυξημένου αριθμού εγγραφών προσφυγόπουλων της Νέας Κοκκινιάς αλλά και μαθητών από άλλες περιοχές του Πειραιά, η έδρα του μεταφέρεται στην Άγια Σοφιά ενώ στη Ν. Κοκκινιά λειτουργεί ως Παράρτημα.

Το Δ΄ Γυμνάσιο Πειραιώς διαιρείται το 1932 σε δυο ανεξάρτητα  Γυμνάσια και το νέο Γυμνάσιο που προκύπτει ονομάζεται Ε΄Γυμνάσιο Πειραιώς με έδρα τη Νέα Κοκκινιά.


Το 1934 ο συνοικισμός Νέας Κοκκινιάς  ονομάζεται Δήμος Νέας Κοκκινιάς και ανεξαρτητοποιείται από το Δήμο Πειραιά.  Αυτή η μεταβολή είχε ως αποτέλεσμα την μετονομασία το 1936 του Ε΄ Γυμνασίου Πειραιώς σε Γυμνάσιο Νέας Κοκκινιάς.



Τον Σεπτέμβριο του 1940 ο Δήμος Νέας Κοκκινιάς μετονομάστηκε σε Δήμο Νικαίας με συνέπεια το Γυμνάσιο Νέας Κοκκινιάς να μετονομασθεί σε Γυμνάσιο Νικαίας.


Επομένως το Γυμνάσιο Νικαίας, ως Δ΄ αρχικά και στη συνέχεια ως Ε΄ Γυμνάσιο Πειραιώς ορθώς αποτελεί Ιστορικό Γυμνάσιο του Πειραιά.


Στη συνέχεια μετά από την προβολή του ντοκιμαντέρ ο Σύλλογος μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, αναγόρευσε σε Επίτιμα Μέλη του, τον Στρατηγό ε,α, Επίτιμο Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού Ευάγγελο Τσίρκα, τον τ. Καθηγητή – Λυκειάρχη κ. Θεόδωρο Πισιμίση και την κα Στέλλα – Μαρία Μηναδάκη.



Ακολούθως η χορωδία του 1ου Γυμνασίου Νίκαιας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικής κ. Αθανασίου Ιωαννίδη τραγούδησε  με μεγάλη επιτυχία μικρασιάτικα τραγούδια με τα οποία ξεσήκωσε το κοινό.




Ο Σύλλογος παρουσίασε επίσης ένα μικρό αφιέρωμα για τον απόφοιτο της Τάξης 1992 του 1ου Λυκείου Νίκαιας, Βασίλη Χριστοφόρου, ιστιοπλόου με πολλές διακρίσεις και ο οποίος συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς  αγώνες του Ρίο. Μετά από το αφιέρωμα του απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα. Αναμνηστικό δίπλωμα απονεμήθηκε επίσης στο Σύλλογο Αποφοίτων Ε΄ Γυμνασίου Αρρένων Πειραιώς “ O Θεμιστοκλής “, το οποίο επιδόθηκε στον Οργανωτικό Γραμματέα κ. Μαθιόπουλο Γιάννη.

 



Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η mezzo soprano Σοφία Μαυρίκου με συνοδεία στο πιάνο την Βάσω Κοφτερού, μας ταξίδεψε στις δεκαετίες του ΄40 και του ΄50 με νοσταλγικά τραγούδια, σε μουσική των Σουγιούλ, Γιαννίδη, Χαιρόπουλου και στίχους  Μίμη Τραϊφόρου, Αλέκου Σακελλάριου και Χρ. Γιαννακοπούλου.



Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα στους/στις εκπροσώπους των Τάξεων 1946, 1956, 1966, 1976, 1986, 1996 και 2006 που συμπλήρωσαν δεκαετίες από την αποφοίτησή τους.







Μετά από την εκδήλωση ακολούθησε μικρή δεξίωση, κατά την οποία δόθηκε η ευκαιρία σε απόφοιτους, καθηγητές, μαθητές και λοιπούς προσκεκλημένους να δημιουργήσουν “πηγαδάκια” και να δημιουργηθεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου